Peculiar Problem

chinmoy1955

Newbie
Messages
4
I have been using MTNL TriBand for the past 3-4 months. My plan is 590NU. Initially the connection was working ok, but for the past few weeks I have started facing a peculiar problem. When I switch on the modem, all the indicators light up except the ADSL light, which remains off. I have a normal telephone instrument connected to the splitter; the moment I pick up the phone handset, the ADSL indicator comes on, and after about 3 minutes, my net connection is established. The connection keeps working as long as I keep the phone off-hook. The moment I put the handset back, I loose internet connection and the ADSL light goes off! Nowadays, I always keep the phone off hook to use broadband. It is like going back in time when people had to keep their phones engaged to use dial-up internet; though I am using a broadband connection, my phone remains engaged! I have tried talking to their (useless) call centre people, but no one has been able to give me a valid technical reason for the problem, or suggest any remedy. One person even sugested me to change the splitter! I have tried connecting the telephone line directly to the modem, bypassing the splitter, but in that case I dont get any connectivity at all. My modem is UT-300R2U. I am using PPPoE.Thanks for any help from anyone.
 

amish

Star gazer
Messages
24,802
Location
Mumbai
one of my friends had similar problems. he called tel wireman and got the jointschecked. he said, joint coming in his house were weak and gone black. so he gotthe joints cut and reattached. may be u shud try the same. get all the jointscoming from underground to ur home checked.if it works post ur experience back here.
 

Lokesh

Regulars
Messages
1,070
yes. seems that some problem with the main line only! get the connection checked. from pole/meter/box watever, the line should come straight to your splitter without any joints in between!
 


Messages
1,019
its not the problem with the joints, its problem with the connection.....Do check you SNR margin, which tend to increase when the phone is off the hook.Only few router can establish constant connection in low SNR margin, like mine - BILLION, NET-GEAR to name few...My SNR Margin is 7.0 , and when i switch on the phone, it raises to 13.0 ... i've two routers - Billion and Airtel 220BX... only billion works when phone is on the hook, while both works the vice versa.....Solution - Complain to 1504 - stating frequent disconnection from so n so date - connection not stable at all - gets disconnected in 5 min etc etc blah blah....hope to get ur query solved....
 

NILESH

Newbie
Messages
1
I AM ALSO FACING THE SAME PROBLEM, THEY SAY THAT IT IS DUE TO PARALLEL LINE AT YOUR HOUSE & YOU YOURSELF NEED TO GET IT CHANGED , EVERYTIME I COMPLAIN THIS PROBLEM TO THEM THEY CHECK AT THE EXCHANGE & THE PROBLEM GET'S SOLVED, I AM WAITING FOR A PERFECT SOLUTION TO THIS PROBLEM.
 

mtnlpacked

Back to NoS on Mtnl
Messages
317
Champ Is Here dude!You have a Parallel wiring from where you are connecting your router.dude get the connection from direct main line!I.e all parallel wiring after you have router connected!It will solve your problem.It's always good idea to GEt help from mtnl wireman although GOOD LUCk!Welocme to 256 Kbps:eek: :p lol Limit on my Broadband connection heheh
 

charlie4u

Newbie
Messages
61
In my view, there are only one of the 2 reasons 4 such a prob1)splitter faulty2)Internal wiring faulty(inside Ur premises):yahoo:keep them healthy n U will b happy.
 
Top