Server Disconnection/Timeout in Games, Internet Hangs on all devices new FTTH connection

Messages
38
Location
Kerala
ISP
BSNL FTTH
Hi,

I got myself a BSNL FTTH connection back in NOV 2020, was very impressed with the speeds and plan rates, but then i noticed the connection does not stay constant.

Games that i play shows "connection to server timed out", hangs in between matches (may be a disconnect and reconnect, but this occurs frequently), video calls and meetings also gets hanged for 5-10 seconds. I also noticed while having a video call while playing the game, both of them hangs at the same time for same duration.

At first i had a Netlink combo device, i tried bridge mode and made NAT type OPEN (it was Strict with this device at first), tried port forwarding, none of this resolved the problem. Later on, i requested to change the netwoeking device assuming it might be a performance issue with the device, so they replaced it with GX Platinum 4410, now i am using GX Platinum 4410 but the issue is still there.

Current settings: uPnP - ON, NAT Type - OPEN, DNS - Cloudflare (tried AnyCast also)

I am getting constant max speeds, but not constant pings.

I have captured wireshark stats between the disconnection, but i am not able to get any lead from that coz i dont knw abt these packets stuff (sorry), i can attach it here if anyone wants me to do it.

Have anyone faced this issue before?

One of my friends who resides at Kannur(Dist), Kerala also have similar issues (he have a TP-Link router), I am from Palakkad, Kerala
 
Last edited:
Messages
66
Location
Dehradun
ISP
BSNL
Please post EPON/GPON status page showing Rx/Tx value. In addition, post the internet and voice profile page, as well as the routing table. Hide the sensitive parameters. Also attach the wireshark stats.

Why do you say your pings are not constant? There will always be a difference between any two subsequent pings.
 
Messages
38
Location
Kerala
ISP
BSNL FTTH
Please post EPON/GPON status page showing Rx/Tx value. In addition, post the internet and voice profile page, as well as the routing table. Hide the sensitive parameters. Also attach the wireshark stats.

Why do you say your pings are not constant? There will always be a difference between any two subsequent pings.
pings not constant in the sense....in one match if i am having 60 - 80, next match i will be having 200+

routing table? u mean the port forwarding one?
 
Messages
38
Location
Kerala
ISP
BSNL FTTH
Please post EPON/GPON status page showing Rx/Tx value. In addition, post the internet and voice profile page, as well as the routing table. Hide the sensitive parameters. Also attach the wireshark stats.

Why do you say your pings are not constant? There will always be a difference between any two subsequent pings.
i actually reverted the port forwarding since it didnt make any difference.

Network Config: Source


PON Signal: Source


here are the wireshark stats:

 
Messages
66
Location
Dehradun
ISP
BSNL
Your config seems fine. Have you tried resetting the router? I had a similar issue, but just one reset did the job. A method to troubleshoot is to see if the router's web management is reachable/responsive while the problem/hanging is in progress. If that happens, it is surely the router. Make sure to reset with the PON cable removed. Also clean the end of the PON cable with a tissue and some isopropyl alcohol.

You suspect that it connects and disconnects, but did you notice any change in the assigned public IP address on the WAN status page when this happens? Also, does the problem occur only on specific IP pools, for eg. 61.x.x.x or 117.x.x.x?

The routing page should be available under Routes-->Show routes.

Is your ONT configured by the LCO at every reboot, or have you manually configured it?

Oh, and does the problem occur on ethernet too? If not, try changing your wifi channel to 1, 6 or 11 preferably.
 


Messages
38
Location
Kerala
ISP
BSNL FTTH
my routing page is blank now and its on ethernet, my laptop is always plugged into ethernet.

BSNL exchange guys configured it through my machine.

i didnt understand the IP pool thing...is it something i can change from my end?
 
Last edited:

SVK

svknet.wordpress.com
Messages
10,165
Location
India
ISP
Airtel 4G
I am facing somewhat similar problem. I am having internet connection from local Service provider. Recently during recharging account, I saw on their website about upgrading connection to FTTH. I asked to upgrade my connection to FTTH and recharged with 30 Mbps plan.
While FTTH installation, Technician had brought small Digisol box which was connected between Fiber cable and Router (TP-Link TL-WR840N).
After changing to FTTH, speed is very good (almost 28~30 Mbps). But some mobile or Tablet would display "Connected without internet". After router is reboot, Internet starts working on that device. It happens randomly on any device. Some device may have internet connection, while other may not.
I am not sure, but this problem may have started before I upgraded to FTTH. So could it be issue with Router or connection or device?
 
Messages
66
Location
Dehradun
ISP
BSNL
It cannot be blank. Go to route-->Static route-->show routes and you will have something.

Just go to Status-->WAN you'll see an IP address assigned to you. There will also be a default gateway. What you have to notice is if this assigned IP address/gateway changes after the hanging event happens. You cannot configure it from your end, but if the connection is indeed dropping, the assigned IP address too will most probably change.

Also, ping the gateway IP from the command prompt and post the result here.
 
Messages
66
Location
Dehradun
ISP
BSNL
I am facing somewhat similar problem. I am having internet connection from local Service provider. Recently during recharging account, I saw on their website about upgrading connection to FTTH. I asked to upgrade my connection to FTTH and recharged with 30 Mbps plan.
While FTTH installation, Technician had brought small Digisol box which was connected between Fiber cable and Router (TP-Link TL-WR840N).
After changing to FTTH, speed is very good (almost 28~30 Mbps). But some mobile or Tablet would display "Connected without internet". After router is reboot, Internet starts working on that device. It happens randomly on any device. Some device may have internet connection, while other may not.
I am not sure, but this problem may have started before I upgraded to FTTH. So could it be issue with Router or connection or device?
The TP link router should have a clone MAC option somewhere in its settings. Try doing that and your problem will most probably be solved. And turn off any sort of function, except establishing connection to the ISP, on the digisol box.