Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log in with Windows Live Log In with Google      Sign In   
  • Create Account
  •  

Photo
- - - - -

Modem takes long time to connect - Need Help



  • You cannot start a new topic
  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 swordfish123

swordfish123

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 21 posts
  • Broadband: bsnl ul900+

Posted 19 June 2010 - 06:04 AM



Hi guys,

I have been using bsnl broadband for a long time now. Everything was working fine until I recently moved to a new house.

I am using netgear DG834Gv5 ADSL modem.

In my new house the main connection is given on the terrace, and from there there are internal connection to about 5 sockets to different rooms. I have not connected any telephone as the telephone line has to be taken from the ADSL splitter.

But even then i am facing an issue. My modem takes long time to connect. The DSL light keeps blinking for a long time before connecting. It is taking around 20 - 30 mins. In my old house it used to take only 2 mins.

But once it gets connected the speed is good. I am getting the speed of 1Mbps (ULF1000 plan). Also if i restart the modem again it gets connected quickly. Only if the modem is disconnected for a long time and i try to connect it takes about 20 mins.

Here are the SNR and Attenation details.

System Up Time 00:40:17
Port Status TxPkts RxPkts Collisions Tx B/s Rx B/s Up Time
WAN PPPoE 12673 16485 0 1188 9472 00:31:25
LAN 100M/Full 18116 15964 0 7718 1155 00:40:00
WLAN -- -- -- -- -- -- --

ADSL Link Downstream Upstream
Connection Speed 2048 kbps 512 kbps
Line Attenuation 56.5 db 31.5 db
Noise Margin 13.0 db 20 db


Since i was using the same modem and the setting i do not suspect this is a modem issue. I think there is some problem with the internal wiring. But i do not hear any cracking noise when i use the telephone. It is clear. Please give me some inputs.
  • 0

#2 essbebe

essbebe

    MODERATOR

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 9,823 posts
  • Broadband: BSNL

Posted 19 June 2010 - 03:52 PM

Hi guys,

I have been using bsnl broadband for a long time now. Everything was working fine until I recently moved to a new house.

I am using netgear DG834Gv5 ADSL modem.

In my new house the main connection is given on the terrace, and from there there are internal connection to about 5 sockets to different rooms. I have not connected any telephone as the telephone line has to be taken from the ADSL splitter.

But even then i am facing an issue. My modem takes long time to connect. The DSL light keeps blinking for a long time before connecting. It is taking around 20 - 30 mins. In my old house it used to take only 2 mins.

But once it gets connected the speed is good. I am getting the speed of 1Mbps (ULF1000 plan). Also if i restart the modem again it gets connected quickly. Only if the modem is disconnected for a long time and i try to connect it takes about 20 mins.

Here are the SNR and Attenation details.


Since i was using the same modem and the setting i do not suspect this is a modem issue. I think there is some problem with the internal wiring. But i do not hear any cracking noise when i use the telephone. It is clear. Please give me some inputs.


Line Attenuation 56.5 db 31.5 db
D/L attn is very high. call Bsnl CC or check cables. connectors.
Try new Rj11 short cable as well as Rj45.
black contacts/oxidization high resistance contacts.
Change to GDMT mode for slight improvement.
One telephone can be connected after the ADSl splitter for impedence matching/
( whether used or not )
feedback.
  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users